Miten selvitä erosta?

nettideitti

Jokainen suhde, lyhyt tai pitkä, on sen osallisille tärkeä, ehkä jopa elämää muuttava kokemus. Ajan kuluessa ja suhteen vakavoituessa ero ei yleensä ole päällimmäisenä ajatuksissa ja onnellisia olisimme, jos se ensimmäinen rakkaussuhde päättyisi vasta kuoleman erottamiseen. Valitettavan usein suhde kuitenkin päättyy ennemmin tai myöhemmin eroon ja usein ero tulee ainakin toiselle osapuolelle yllätyksenä. Keinoja erosta selviämiseen on varmasti yhtä monta kuin on erosta selvinneitä, mutta tässä joitakin vaihtoehtoja, joilla lievittää eron tuomaa tuskaa:


 1. Puhu asiat halki
 2. Mieluiten puhu asiat selväksi suhteen toisen osapuolen kanssa. Hän osaa antaa parhaimmat vastaukset mahdollisesti mieltäsi vaivaaviin kysymyksiin siitä, miksi teille kävi näin. Jos ex-kumppani kieltäytyy puhumasta, puhu ystäville, kavereille, läheisille tai ammattikuuntelijalle. Puhu niin paljon kuin jaksat. Ja sen jälkeen tee rauha asian kanssa. Sinä olet yrittänyt parhaasi selvittääksesi asioita, yksin voit niitä selvittää vain tiettyyn pisteeseen asti. Sen jälkeen et voi asialle enää mitään, joten anna itsesi jatkaa elämääsi.

 3. Vello ja vollota
 4. Aikuismaisesti puhuminen on eri asia kuin erossa vellominen ja silmät päästä vollottaminen. Ota avuksi kaikki mahdollisimman romanttiset elokuvat, parhaat kaverisi, lohturuokaa ja ehkäpä muutama lasillinenkin. Tähän yleensä riittää yksi tehokkaasti eroa vatkattu ja ex-kumppania haukuttu ilta, jonka jälkeen voi joko yrittää puhua asioista taas aikuismaisesti tai antaa koko eron jo olla omassa arvossaan.

 5. Hävitä tai säilö ex-kumppanin tavarat
 6. Et varmastikaan halua joka päivä katsella exäsi hammasharjaa lavuaarin reunalla tai hänen valokuviaan kirjahyllyssä. Jos exän naama tuijottaa tietokoneen taustakuvasta, vaihda se heti. Jos oloasi helpottaa tavaroiden polttajaiset, tee niin (tokihan muistat, että hän voi haluta tavarat takaisin). Voit myös pakata tavarat perimmäisen kaapin taaimmaiseen nurkkaan, palauttaa ne omistajalleen tai viedä hyväntekeväisyyteen tai roskiin. Valokuvat voit siirtää koneelta tikulle ja miettiä rauhassa haluatko niitä säilyttää. Puhelimesta voit siirtää valokuvat koneelle ja kirjahyllystä laatikon uumeniin.

 7. Aloita uusi harrastus
 8. Muistatko sen tanssitunnin, josta aina puhuit, mutta jolle et ikinä päässyt? Entä sen käsityökerhon, jota kumppanisi piti niin typeränä, ettet sinne sitten mennytkään? Nyt on äärimmäisen hyvä aika aloittaa se uusi harrastus, jota olisit halunnut jo suhteen aikana kokeilla, mutta et kokeillut. Nyt sinun ei tarvitse selittää kenellekään miksi haluat aloittaa pitsin nypläyksen tai kokkikerhon, nyt voit vain mennä ja kokeilla kaikkia exäsi inhoamia asioita.

 9. Uusi alku
 10. Jos asuit ex-kumppanisi kanssa, mikään ei ilmoita uudesta alusta samalla tavalla kuin muutto. Samalla näet, onko häneltä vielä unohtunut jotain sinun luoksesi ja voit toimittaa unohtuneet tavarat omistajalleen. Jos muutto tuntuu liian radikaalilta, voit sisustaa asuntoasi uudelleen. Osta lisää niitä tuoksukynttilöitä, joita exäsi inhosi tai neljäs pelikonsoli vaikka kolme aikaisempaakin toimii ihan vain koska halusit sen jo aikaisemmin, mutta et kehdannut, koska kumppanisi ei ymmärtänyt pelaamista ollenkaan.

 11. Laastarisuhde
 12. Jos yksinolo käy sietämättömäksi, voi "laastarisuhde" pelastaa tilanteen ainakin hetkellisesti. Vaikkei uusi ihminen ole vanhan korvike, voi hän hyvinkin toimia ajatusten harhauttajana. Ennen kuin tunteet astuvat kuvioihin, teethän laastarille selväksi, ettet ole hänen kanssaan vakavissasi ellet todellakin ole hänen kanssaan vakavissasi.

 13. Vedä henkeä
 14. Rauhoitu. Päästä irti. Anna itsellesi aikaa. Etsi onnellisuus itsestäsi, se ei tullut eikä lähtenyt exäsi mukana. Usko, ettet jää yksin vaikka se siltä juuri nyt tuntuisikin (ellet itse halua olla yksin). Huonoon suhteeseen ei pidä jäädä vain yksinolon pelosta ja huonossa suhteessa yleensä ollaan kaksin yksin. Luota siihen, että tämänkin suhteen tarvitsit löytääksesi ja arvostaaksesi sitä viimeistä, loppuelämäsi pituista suhdetta, jota et tulisi löytämään, jos et olisi elänyt juuri päättynyttä suhdetta.